Erik Eng får äntligen kliva överst på prispallen i 13-milatävlingen High Coast Ultra efter sviten trea, trea, tvåa. Foto: Jennie Johansson/SVT

Äntligen i mål – med 13 mil i benen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen sprang ett hundratal deltagare High Coast Ultra längs hela Höga-kustenleden, 129 kilometer. För segraren Erik Eng tog det nästan 15 timmar att avverka sträckan.

För de flesta av oss är det en tillräcklig utmaning att springa en mil. Addera tolv mil till på kuperade, steniga stigar och du har High Coast Ultra.

Löpartävlingen som startade vid midnatt i Örnsköldsvik avgjordes klockan 14.52 på lördagseftermiddagen när fjolårstvåan, Åkersbergabon Erik Eng, tog de sista tunga stegen uppför den branta backen fram till målet vid Högakustenbron, 129 kilometer från starten.

Tungt i benen

– Det var mitt fjärde lopp och det var så himla tungt i benen så jag fick slita ont från fem mil ungefär men nu känns det okej när man slutat springa. Det är skönt att jag inte ska springa något mer, säger Erik och pustar ut i målfållan.

– Det här är ett av de tuffaste loppen i Sverige men samtidigt så vackra omgivningar, ett upplevelselopp.

Han hade funderingar på att slå banrekordet men nådde inte ända fram. Det ligger på 13.26 timmar och innehas av Johanna Bygdell från 2017.

Någon timme senare, på tiden 16.16 och en total sjätteplats, kom första dam i mål, Frida Christiansson från Stockholm.

– Det har varit väldigt kul med en fin bana och trevliga människor runtom. Vädret var bra, nästan för bra eftersom det blev lite varmt, säger Frida som tidigare sprungit tio mil som längst tidigare.

Vill bara sova

Några större krämpor hade hon inte lidit av heller.

– Det mesta går över om man bara tänker bort det men visst är benen lite stumma. Men det värsta är att man inte fått sova, jag har varit vaken 36 timmar i sträck nu så det ska bli skönt att få lägga sig sedan, berättar Frida en stund efter målgång.

Totalt 12 damer och ett 70-tal herrar startade från Örnsköldsvik på natten, lägg därtill ett 40-tal deltagare som sprang ”korta” banan på 75 kilometer med start vid Skuleberget på lördagsmorgonen. De sista löparna kom i mål efter ett drygt dygns tävlande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.