Indra Lundqvist i Härnösand lyfter 65 kilo i marklyft

Är Indra världens starkaste tioåring?

Uppdaterad
Publicerad

Tioåriga Indra Lundqvist från Härnösand lyfter 65 kilo i marklyft. Hennes pappa har studerat den statistik som finns tillgänglig men inte hittat någon starkare tioårig tjej i världen.

Vi träffar Indra i gymmet i Härnösand, hon lastar på 65 kilo på stången och visar att ryktet stämmer, stången åker upp utan bekymmer.

– Det var ganska tungt men jag klarar 70 kilo med sumoteknik, berättar hon.

I sumoteknik har lyftaren en bredare fotplacering än den som Indra har.

Starkast i världen

Även om det inte finns officiell statistik för så unga lyftare har pappa Daniel Lundqvist inte kunnat hitta information om någon tioårig tjej som är starkare och Indras målsättning är klar.

– Jag vill bli starkast i världen och jag vill vinna VM och sånt, säger Indra samtidigt som hon funderar lite över den uppmärksamhet hon fått, bland annat genom många delningar på nätet.

– Jag tycker att det är roligt men ibland kan kompisar bli lite sura när jag får uppmärksamhet för att jag är stark, förklarar hon.

Inte farligt

Indra har tränat styrketräning sedan sjuårsåldern och har haft god hjälp av Daniel som både är styrkelyftare och sjukgymnast. Synen på styrketräning för barn har förändrats sedan forskning visat att rätt utförda övningar inte är farligt.

Samtidigt är Daniel noga med att påpeka att de tunga lyften inte är något de normalt håller på med, träningen handlar till övervägande del om lättare vikter.

– Det är Indra som vill lyfta tyngre medan jag får hålla tillbaka. Ibland lyfter vi lite tyngre men vi lägger aldrig på en vikt som hon inte klarar av, förklarar han.

LÄS MER: Så får du dina lokala nyheter i din mobil

Praktiska rekommendationer kring styrketräning för barn

Riksidrottsförbundets riktlinjer i korthet:

1. Vid vilken ålder man börjar styrketräna är individuell, men 7-8 års ålder kan ses som ett riktmärke.

2. Ledare och tränare bör vara väl förtrogna med styrketräning som träningsform.

3. Träningen ska genomföras i lämplig miljö.

4. Tillräckligt närings- och vätskeintag ska säkerställas i samband med styrketräningen.

5. Initialt 1-3 pass om 20-40 minuter per vecka.

6. Passen inleds med uppvärmning.

7. Man bör starta med 8-12 övningar för olika muskelgrupper. 1-2 set med moderat belastning. 12-15 repetitioner för över extremiteter och 15-20 repetitioner för nedre extremiteter. Detta kan ökas efter hand.

8. Fokus ska ligga på att övningarna utförs korrekt. Belastningen läggs till först när barnet behärskar tekniken.

9. Träningen bör vara inriktad på de stora muskelgrupperna och de muskelgrupper som är viktiga ur hälsosynvinkel (främre bukväggen, sneda bukmuskler, baksidan lår och över extremiteter hos flickor).

10. Passet avslutas med nedvarvning och töjningsövningar.

11. Man ska sträva efter allsidighet och variation.

12. Styrketräning bör kombineras med övningar av koordination, balans och kondition.

Riksidrottsförbundets hela kunskapsöversikt hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.