Här river Focus platsansvarige ner fackets strejklappar. Foto: Unionen.

Saboterade strejken

Uppdaterad
Publicerad

Platsansvarig rev ner fackets strejklappar. Gång på gång. ”Total brist på respekt” anser Unionen

Läget är fortfarande låst när det gäller strejken vid callcenterföretaget Focus i Fränsta – det har hittills varit helt tyst från företaget, men idag överraskades  unionens strejkvakter när den platsansvarige i Fränsta 3 gånger kom ut rev ner facket strejklappar – någon kommentar till tilltaget gavs inte.

-Det är häpnadsväckande, säger Patrik Åsell på Unionen till Mittnytt.

– Jag kan bara tolka det som en total brist på respekt för facket, säger han.

Nya strejklappar

Nya lappar sattes upp av Unionens medlemmar på plats, men till slut löste man saken med att ersätta lapparna med en stadig whiteboard.

Strejken har nu pågått sedan den 21:a mars, men ännu ser ingen lösning ut att vara i sikte. Företaget, och dess moderbolag, kapitalförvaltningsbolaget Peak Partners i Stockholm har hela tiden haft samma ståndpunkt. Man hävdar dels att de anställda får bättre villkor än det centrala avtalet ger, och dels att man just nu inte har tid att sätta sig in i det , som man hävdar, omfattande och komplicerade kollektivavtalet.

Mittnytt har vid upprepade tillfällen sökt företrädare för båda företagen, Focus CRS och Peak Partner, men bland annat VD:n för Focus Patrik Bergman, vill inte ställa upp någon intervju. 

”Skicka dina frågor via mail” sa Bergman när vi till slut nådde honom på telefon.

Inget svar

Något svar på det mail vi skickade har vi ännu inte fått.

Ett låst läge, och på fackförbundet Unionen börjar man nu fundera på hur och när konflikten ska trappas upp.

– Vad det kan innebära vet vi inte ännu, säger Patrik Åsell till Mittnytt, det är ett beslut som förbundets konfliktansvariga i Stockholm kommer att fatta.

Facket har dessutom en konflikt i konflikten att hantera -  av Focus 18 anställda är det 6 som jobbar vidare. Två av dom är anslutna till Unionen och väljer med andra ord att bli strejkbrytare. Facket funderar nu på vilka mått och steg som ska vidtas, men de två riskerar uteslutning ur förbundet på livstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Focus CRS

Mer i ämnet