Fackets Per-Olof Sjöö menar att skogsbolag som SCA pressar fram avtalsbrott

Utländsk arbetskraft exploateras av skogsbolag – hård kritik från facket

Uppdaterad
Publicerad

Utländska säsongsarbetare som tas till Sverige för att jobba med skogsröjning och plantering exploateras av de stora skogsbolagen som till exempel SCA. Det hävdar skogsarbetarfacket GS som nu kräver att bolagen tar sitt ansvar.

Det är Dagens Nyheter som granskat villkoren för migrantarbetare och skogsbolagens ansvar.

Enligt Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket drabbas de utländska arbetarna bland annat av dumpade löner, förlängda arbetsdagar och utebliven ersättning. Det är huvudsakligen olika skogsentreprenörer som anställer säsongsarbetarna, men facket menar att de stora skogsbolagen, som SCA, har det yttersta ansvaret för situationen. 

”Pressar entreprenörer”

Det är bolagen, menar GS-facket, som är beställare och även sätter priset på det arbete de vill ha utfört.

– Skogsbolagen pressar entreprenörerna att inte ge avtalsenliga villkor för sina anställda, enligt Per-Olof Sjöö.

Det rör sig om runt 5 000 personer varje år som tas in från olika länder, och tio procent av dessa jobbar i Västernorrland. En plantsättare från ett annat europeiskt land berättar för Dagens Nyheter att han tvingas jobba 60 timmar i veckan för att få ut en lön på 19 000 kronor.

– Svenskar borde veta att stor del av skogsnäringen bygger på exploatering av arbetskraft, säger han till tidningen.

Hör den hårda kritiken från facket i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.