Åtminstone har spindelfotografen Åke Hedman hittat ett exemplar av källarspindeln i en källare i bostadsområdet Haga i Sundsvall.
Källarspindeln, Meta menardi, har en vid utbredning. Den finns i både Europa och norra Asien. I Sverige finns den så långt ut som Medelpad. Spindeln föredrar mörka, dragfria och lagom fuktiga utrymmen med en medeltemperatur på åtminstone plus 7 grader, till exempel svala källare, jordkällare, grottor och gruvor men kan även finnas i avloppsrör, tunnlar, brunnar och liknande ställen. Där kan den finnas i stora mängder. Spindelhonan kan bli 14-17 millimeter, medan hanen bara blir 11-13 millimeter. Från mitten av juli och in i augusti bygger honan stora ljusa, nästan vita, äggkokonger ed en diameter på 2-3 centimeter som hänger i grova trådar från tak eller väggar.
Det finns 42 000 spindelarter, varav 680 arter i Sverige. De svenska spindlarna är giftiga, men inte farliga för människor, eftersom de flesta spindlar inte har tillräckligt starka käkar för att bita igenom vår hud.
(källa: Anticimex och European Society of Arachnology)