Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På grund av snösmältningen kan det bli en rejäl skjuts. Foto: Shanker Prem/SVT

Årets vårflod intensivare i norra delen av Västernorrland – snömängden avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens bedömning är att vårfloden 2023 kan bli intensivare i de norra kustnära delarna av Västernorrland. I länets mindre vattendrag vid kusten kan vårfloden troligen märkas redan nu i veckan.

– Det ser ut att bli varmt nästa vecka och då kan det börja smälta rejält, säger Martin Neldén, beredskapshandläggare.

Med hjälp av vårflodsprognoser från SMHI, vattenregleringsföretagen och länsstyrelsens egna analyser, har länsstyrelsen bedömt att det blir en intensivare vårflod i Västernorrland.

– När det blir så pass varmt, så kan det gå snabbt och komma mycket vatten på kort tid, säger Martin Neldén.

Enligt länsstyrelsens egna analyser finns det generellt mer snö än normalt i år, framförallt i området norr om Ångermanälven. Medan i inlandet är snömängderna normala eller något under det normala för årstiden.

Med länsstyrelsens prognoser är bedömningen att förutsättningarna i länet kommer variera. Om värmen slår igenom kan det bli en rejäl skjuts främst i norra delen. Om avsmältningen går snabbt och kombineras med regn kan områden som haft problem tidigare drabbas igen.

– Det som kan hända är att det blir översvämningar, säger han.

Hör Martin berätta mer om vårfloden i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.