Arkeologihund har spårat kvarlevor

Styresholm är Sveriges nordligaste fogdeborg, den ligger vid Ångermanälven i Kramfors kommun. När vi besökte platsen hölls en kurs i arkeologi med hopp om att göra nya fynd.

Styresholm byggdes av Vitaliebröderna. Ett sjörövarsällskap som härjade i Östersjötrakten i slutet av 1300-talet. Borgen som var byggd av timmer skulle användas till att ta emot och förvara skatten som vitalierna krävde av invånarna i trakten. Senaste utgrävningen på platsen gjordes 2010 då hittades bland annat två armborstpilspetsar.

Vill lära sig mer

Ida Lundberg från Umeå som nyss tagit kandidatexamen i arkeologi hoppas på att lära sig mer;

– Det kanske inte ser så häftigt ut att hitta ben och sådana här små fragment av olika saker men det säger ju väldigt mycket om platsen.

Arkeologihund

Med hjälp av en arkeologiskt certifierad hund så har de kunnat hitta platser där det kan finnas mänskliga benrester en bit ner i marken. Hunden som heter Fabel lånades ut av Kalmar läns museum.

  – Han har markerat ut ett tjugotal platser. En del av dem ligger alldeles intill varandra så då försöker vi nu att undersöka om det finns några lämningar av människor på de platserna, säger Ola George som jobbar som arkeolog på länsmuseet i Härnösand.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer