Foto: Johanna Hjortsberg

Åskoväder drog in över Västernorrland – mitt i snöstormen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i snöstormen drog ett åskoväder in över Västernorrland. Johanna Hjortsberg i Sollefteå lyckades fånga blixtarna på film.

– Det är helt galet, jag har aldrig varit med om åska på vintern, säger hon.

Vid 16-tiden registrerades de första blixtnedslagen i Västernorrland hos SMHI. Sedan har det fortsatt under kvällen.

Samtidigt vräker snön ner och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfall. Många personer har sett och hört åskan och blivit förvånade.

”Undrar vad som händer med vädret”

– En kompis till mig sa att hon hörde muller, men jag trodde henne inte. Sedan såg och hörde jag åskan från mitt fönster, säger Johanna Hjortsberg i Sollefteå.

– Det känns ju märkligt att det åskar mitt på vintern. Jag är dessutom rädd för åskan, har alltid varit det. Man undrar var som händer med vädret alltså, fortsätter hon.

”Meteorologen: Förstår att folk blir förvånade”

Angelica Lundberg, meteorolog på SMHI:

– Det är inte jättevanligt med åska på vintern, men det händer att vi kan få det vintertid. Jag förstår att folk blir förvånade, säger hon och fortsätter:

– Vi har mycket energi i rörelse nu, det är kallt högt uppe och plusgrader på marken.

Åskan har dragit fram i norra delarna över Ångermanland, kring Sundsvall och vid Sollefteå. Även vid 21-tiden hördes knallar i Västernorrland.

– Åskan kan röra sig vidare mot Västerbotten, men det är inte säkert, säger Angelica Lundberg.

Se Johanna Hjortsbergs film på åskan i Sollefteå i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.