Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Asylboende åter aktuellt i skandalhusen

Asylboende åter aktuellt i skandalhusen

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång har en ansökan om att driva asylboende i de vanskötta fastigheterna i Holm lämnats in. Denna gången är det en bilhandlare från Örebro som står för anbudet, men de boende är säkra på att det är samma aktör som ligger bakom.

Det var i slutet av mars som ett bilkonsultföretag i Örebro lämnade in sitt anbud till Migrationsverket.

Ny ägare – på pappret

Vem som verkligen kontrollerar fastigheterna har länge varit en svår nöt att knäcka. Arbetsmiljöverket kunde inte avgöra frågan och Migrationsverket blev osäkra när de 2013 skulle ta ställning till om det då skulle bli asylboende då. Men trots alla nya företag råder det inget tvivel på orten om att ägarna är samma, nu som då.

– Det har bytt ägare på pappret, jag tror att det är femte eller sjätte gången. Det är samma bilar och samma folk, samma reparatörer som är här och jobbar, det är bara namn på papper, alla har kopplingar till samma håll, säger Niklas Wikholm ordförande i Holmbygden.

Misskötta hus

SVT Nyheter Västernorrland har gjort flera reportage om skandalhusen i Holm. Tidigare ägare har struntat i att betala underhållskostnader, elen har stängts av då även den har gått obetald. Det ska enligt de boende ha förekommit hot om både vräkning och fysiskt våld.

En barnfamilj bor kvar

Genom åren har de flesta hyresgäster valt att flytta men kvar finns en barnfamilj, de deponerar hyran hos länsstyrelsen då de legat i juridisk strid med den tidigare hyresvärden.

– Alla har tvingats till att flytta, ska det fungera så? Att man får tvinga folk att flytta genom medveten misskötsel och sedan göra avtal med myndigheter, man har bemött den här familjen med hot och mutor, säger Niklas Wikholm ordförande i Holmbygden.

37 400 kronor om dagen

Köpebrevet är precis som anbudet till Migrationsverket daterat till slutet av mars. Det är två fastigheter som är aktuella, en gammal pensionärslänga och en personalbostad, totalt anser sig företaget ha plats för 200 asylsökande. Företaget anger kostnaden till 187 kronor per plats och dag, vilket skulle ge företaget en dagsinkomst på 37 400 kr.

Hur tror du att det kommer fungera som asylboende?

– Det går inte med sådana här fifflare och skojare som inte bryr sig om de som kommer hit, det är ju personer med PTSD och mycket svårigheter som kommer landa oss bybor i knäna, här finns ju inte ens någonstans att köpa mat, säger Niklas Wikholm.

SVT:s granskning av ägarna bakom Skandalhusen i Holm fortsätter, imorgon tordag kommer vi att publicera uppgifter om det nya företaget och dess kopplingar till de gamla ägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalhusen i Holm

Mer i ämnet