Åtalas för giftläcka på Blåbergstippen

Publicerad

SUNDSVALL I oktober 2005 rann drygt 6 000 kubikmeter giftigt lakvatten ut från Blåbergets sopanläggning utanför Sundsvall. Nu åtalas Anders Jonsson, vd för Reko AB för miljöstörning. Han anklagas för oaktsamhet och bristande rutiner.

Det var den 4 oktober 2005 som man av en slump upptäckte utsläppet. Flera bäckar och vattenflöden nedströms soptippen var svartfärgade och geggiga. Orsaken visade sig varit en PET-flaska som täppt till en lakvattenledning så att det förgiftade vattnet i stället tryckts upp och runnit ut. Om rutinerna hade följts borde stoppet upptäckts och åtgärdats i tid enligt miljöåklagare Christer B Jarlås.

Rättegång blir det troligen först till hösten. Straffpåföljden när det gäller miljöstörning ligger i normalfallet på mellan 80-100 dagsböter. I och med att det gått så lång tid sedan händelsen är det troligt att det mildras enligt Jarlås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer