”Risk att man censurerar sig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Det menar timråpolitikern Robert Thunfors, som hotats av en man i 60-års åldern. Nu åtalas mannen.

SVT Västernorrland har tidigare kunnat berätta att politikern Robert Thunfors, Nätverk Timrå, utsatts för hot. Partiet var mycket aktiva i frågan kring ishallen i Timrå och i samband med detta hotades Thunfors ett flertal gånger. Enligt Thunfors handlade det om hot på nätet men även via telefon.

Ett av hoten som polisanmäldes framfördes på Facebook. Det var en man i sextioårsåldern som skrev: ”är det ingen som har en dubbelpipig kulspruta å rensa i nätverket? Skulle jag jobba på nätverket, skulle jag aldrig tordas gå utanför dörren...”

– Det är olustigt, jag är fritidspolitiker och gör det här i stort sett ideellt. Då är det inte roligt att få ta emot hot, säger Robert Thunfors till SVT Västernorrland.

Många hotas

Thunfors menar att en del tror att verklighetens lagar inte gäller på nätet och att det är okej att skriva vad som helst. I en undersökning gjord av Brottsförebyggande rådet under valåret 2014 framkommer att 25 procent av Västernorrlands politiker hotats eller trakasserats. Thunfors tror att hoten får konsekvenser för viljan att uttrycka sig i kontroversiella frågor och i slutändan för demokratin.

– Jag tror att man börjar tänka efter om det är värt priset. 99 procent är fritidspolitiker och det är inte roligt att stå i en valstuga och dela ut flygblad när folk bara kommer fram och skäller. De vill inte diskutera, de vill skälla. På nätet är tonläget högt och jag kan köpa att bli kallad för idiot men kommentarerna kan handla om mitt utseende.

Hot mot demokratin 

Mannen som gjorde det aktuella Facebookinlägget åtalas nu för olaga hot och krävs på 5 000 kronor i skadestånd. Han medger att han skrivit inlägget men nekar till brott.

Robert Thunfors menar att det borde vara en försvårande omständighet att hotet riktats mot en politiker. Detta eftersom det är ett hot mot demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.