Kniven som mannen hade på sig när han greps och moskéns tvättrum Foto: Polisen

Åtalas för knivdåd i moské

Uppdaterad
Publicerad

I början av februari attackerades en 37-årig man med kniv i Sundsvalls moské. Han fick ta emot två knivhugg i halsen. En 48-årig man åtalas nu för dådet.

48-åringen misstänks för mordförsök och åklagaren menar att brottet är grovt eftersom 48-åringen visat ”särskild hänsynslöshet eller råhet”.

Oprovocerad attack

Av polisens förundersökning framgår att attacken skedde i moskéns tvättrum och att den misstänkte mannen oprovocerat attackerade sitt offer bakifrån när han satt ner. Inget tyder på att männen hade något otalt med varandra sedan tidigare.

Som bevisning mot mannen har bland annat läkare hörts, denne intygar att det bara var tillfälligheter som gjorde att den attackerade mannen bara blev lindrigt skadad.

Greps odramatiskt

48-åringen greps odramatiskt på en hamburgerrestaurang några kvarter från moskén, han hade då kniven på sig. Han var vid gripandet inte påverkad av alkohol eller droger.

Psykiska problem

I polisförhören som genomförts med den misstänkte framgår att han uppträder förvirrat. Samtliga vittnen uppger också att 48-åringens beteende tyder på att han är psykiskt instabil. Åklagaren kan inte heller avgöra om han erkänner eller nekar till brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.