Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör antikvarien berätta om det 40 000 år gamla mammutfyndet. Foto: Hans Lindblom/SVT

Tand från mammut i länsmuseets nyinvigda forntidsutställning i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Efter idogt arbete i drygt ett år har nu den nya forntidsutställningen på Länsmuseet i Härnösand öppnat. Mycket av den gamla utställningen är kvar men några nya objekt har lagts till, som till exempel en 40 000 år gammal mammuttand från Ramsele.

Västernorrlänningar har funnits i 9 500 år. På den tiden har en hel del hänt och de allra tidigaste fynden har nu samlats på länsmuseet. Men äldsta föremålet på utställningen är betydligt äldre än så, en tand från en mammut som hittades i samband med kraftverksbygget i Storfinnforsen på 50-talet.

Vallakitteln

Bland fynden som ställs ut finns också pilspetsar och små skulpturer och Vallakitteln – järngrytan som hittades utanför Selånger i Medelpad på 50-talet.

Crafthunter

En nytillkommen del i utställningen är spelet Crafthunter. Där får barn själva leva sig in i stenålderslivet genom att kombinera informationen på en datorskärm med fysiska fynd i utställningslokalen och därigenom få ett hum om hur människor levde för tusentals år sedan.

– Det är ett lek- och lärspel där man fysiskt och med hjälp av en dator spelar sig igenom forntiden, berättar Mona Nilsson, antikvarie på länsmuseet.

Barnen får bland annat lära sig göra upp eld, väva tyg och gjuta en bronsyxa.

Nyheter

Utställningen heter ”Forntidsresan – Nio tusen år av människors spår” och i drygt ett år har arbetet pågått med att uppdatera, revidera och utveckla utställningen. Till stor del kommer besökarna att känna igen sig i historien om forntiden som den förmedlats tidigare, men också upptäcka en rad spännande nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer