Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ylva Holmgren/SVT

Åtstramad miljöbudget hot mot biologisk mångfald – oro för invasiva arter i Västernorrland

Publicerad

Förra året fick Länsstyrelsen i Västernorrland en miljon kronor för att bekämpa invasiva arter på land men i år är det stödet indraget vilket gör att möjligheterna med att fortsätta bekämpningsarbetet inte kommer att vara görbart.

Naturvårdsverket har meddelat att de medel som kommer läggas på arbetet mot invasiva främmande arter kommer ligga på drygt 30 miljoner kronor under 2023, varav 19 miljoner kronor går till landets 21 länsstyrelser – en halvering jämfört med föregående år.

– Förra året fick vi lite över en miljon kronor för att arbeta med att bekämpa invasiva arter, men i år är det helt indraget, säger Tove Lönneborg som arbetar som fältkoordinator för invasiva främmande arter på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Biologiska mångfalden hotas

Det arbete som tidigare lagts på att bekämpa växter som hotar den biologiska mångfalden, artrikedomen, riskerar nu att gå förlorat.

– Det är väldigt många inhemska, naturliga arter som riskerar att konkurreras ut av de invasiva arterna, säger Tove Lönneborg.

Tips på bekämpning

På Naturvårdsverkets hemsida finns vägledning för hur du bekämpar invasiva arter på land. Om man skulle upptäcka några invasiva arter på sin tomt vill Länsstyrelsen att man rapporterar in det på: invasivaarter.nu, för att följa hur utbredningen ser ut.

I klippet hör du Tove Lönneborg om hotet från invasiva arter när bekämpningsstödet tagits bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.