Även Trysunda behöver hjälp att bli vårfin

Uppdaterad
Publicerad

Den kallas för Sveriges vackraste ö – Trysunda i Höga Kusten. Det intygar inte minst alla de turister som varje år besöker ön – och de som bor där håller garanterat med. Men även det som är vackert kan ibland behöva litet hjälp – av länsstyrelsen.

Vi följer med John Granbo från länsstyrelsens avdelning för skötsel och förvaltning av skyddade områden. Han har ett helt team med sig med skickliga hantverkare för två intensiva arbetsdagar på Trysunda. Han har 185 reservat att förvalta för staten. De här dagarna på Trysunda blir intensiva:

– Ja, det är mycket som ska göras på den här speciella ön. Vi ska laga en ramp, sätta upp nya skyltar, fixa fårstängslet, se till att grillplatser är i ordning och mycket mycket mer, säger han.

Trysunda är speciellt då hela ön är ett naturreservat. Så förutom att bevara den biologiska mångfalden ska även förutsättningar ges till de som väljer att bo på ön:

– Ja det är bland annat därför vi arrenderar ut vandrarhemmet och livsmedelsbutiken, säger han.

Länsstyrelsen är liksom en fastighetsägare till ön.

– Det är en litet annorlunda ö ur förvaltningsynvinkel. Vi har ju hela hamnområdet med hamnföreningen och arrendatorn som ska sköta affären.

Kort sagt. Även Trysunda som anses vara Sveriges vackraste ö behöver litet hjälp att komma i vårskruden.

Och det med hjälp av länsstyrelsen...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.