Visa alla (4)

Äventyret i Ukraina över för Stefan Stolt

Publicerad

Han var grisbonden i Junsele som i stället köpte ett stort jordbruk i Ukraina men nu är äventyret i österled över – Stefan Stolt har sålt sitt företag.

Stefan Stolt var en 30-årig grisbonde i Junsele när han 2007 valde att i stället göra en storsatsning på ett eget jordbruk i närheten av Khmelnitsky i västra Ukraina.

– Jag minns den dagen jag skickade ner mina besparingar för att satsa där, det var tungt säger Stefan Stolt med ett leende.

En av byarna i Ukraina där Stefan Stolt hade sitt jordbruk

Kris i starten

SVT besökte hans jordbruk vid två tillfällen, 2008 och 2009, och träffade en bekymrad ung företagare. En internationell finanskris och två års missväxt gjorde att han var nära att tvingas ge upp direkt.

– Då var jag på botten men som tur är vände det och jag fick näsan över vattenytan säger Stefan Stolt.

Inbördeskriget

2014 annekterade Ryssland Krimhalvön och Ukraina kastades in i ett blodigt inbördeskrig mellan ryssvänliga och västvänliga delar av befolkningen, ett krig som fortfarande pågår.

– När kriget startade var jag beredd att lämna allt men som tur var nådde aldrig fronten så långt västerut som till Khmelnitsky, säger Stefan Stolt.

Stefan Stolts jordbruk i Ukraina

Valde att sälja

Företaget blomstrade och Stefan stod inför valet att satsa vidare med stora investeringar eller att sälja företaget. Efter att ha förhandlat i ett halvår blev försäljningen klar härom veckan.

– Jag är stolt över att jag klarade av försäljningen på egen hand. Det var ett stort bolag som köpte och jag kommer fortsätta hålla kontakten med dom.

Nu väntar sommarlov

Hur mycket han och hans investeringspartners tjänat på affären vill han inte säga, men han är nöjd. Han har hela tiden haft ett ben kvar i Junsele och nu kan han ägna mer tid åt sina fastigheter och skogar kring hemtrakten.

– Först ska jag ha sommarlov för första gången sedan jag var 11 år, sedan har jag flera olika förslag att ta ställning till. Jag är ju äventyrlig så någonting spännande kommer det säkert bli avslutar Stefan Stolt.

Stefan Stolt har sålt jordbruket i Ukraina

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer