Avloppet gick ut i Selångersån

Uppdaterad
Publicerad

Avloppet från bostadsområdet Aliero har läckt ut i Selångersån sedan området byggdes 1958.

Avloppet från 250 lägenheter i kommunala bostadsområdet Aliero i Sundsvall har varit felkopplat och vid överbelastning bräddat till Selångersån. När det regnat eller varit stopp har spillvattnet från toaletter, kök och tvättstugor spolats ut i ån.

Gammal standard

Mitthem som är fastighetsägare bekräftar att avloppssystemet varit av 50-tals standard.

– Spiillvatten och dagvatten var kopplat till en brunn så när det blev stopp har det runnit ut till Selångersån. Tyvärr tror jag att det är något som är relativt vanligt i många städer och gamla system, säger Joakim Persson, fastighetschef Mitthem.

– Vi har jobbat hårt med att få ordning på vattenkvaliteten i Selångerån. Det är en motgång i arbetet att få ordning på vattenkvaliteten i Selångersån och det är något vi jobbat hårt med i kommunen. Ån är oreglerad och mynnar i havet med allt vad det innebär för fisklivet. Den har ett oerhört stort naturvärde, säger Andreaz Strömgren, miljödirektör Sundsvalls kommun.

Selångersån förorenad

Sundsvalls kommun trodde sig ha plomberat alla gamla avloppsledningar i centrala Sundsvall som mynnat i Selångersån. Kommunen har också byggt en särskild reservoar – Regnbågen – för att undvika att orenat avlopp spills, eller bräddas, ut i naturen vid överbelastning. Regnbågen togs i drift 1995 och består av en två kilometer lång bergtunnel som bland annat skulle avlasta Selångersån.

Vid regn finns det kapacitet att lagra 30 000 kubikmeter dagvatten och spillvatten i Regnbågen i väntan på rening i Tivoliverket, men i fallet med avloppet från Aliero har det rundat hela systemet och runnit ut i den Selångerså som fortfarande 2014 är påverkad av miljögifter och övergödning. Enligt kommunens mätningar är vattenkvaliteten ”otillfredsställande”, som det står i utkastet till en kommunala vatten och avloppsplan som just nu håller på att utarbetas i kommunen.

Simtävling med tvekan

Det finns misstanke att bostadsområdet Aliero inte är den enda läckan av orenat avlopp till Selångersån. Häromåret upptäcktes utsläpp av oljerester och lösningsmedel från en biltvätt.

Samtidigt. I augusti planeras en simtävling i Selångersån. Miljöskyddskontoret har gett klartecken, men med förbehåll:

– Arrangörerna måste kunna säkerställa hälsan för de som deltar. Vi har beslutat om ett antal försiktighetsmått som måste vidtas och det innebär konkret att vattenkvaliteten kontrolleras ett antal dagar i förväg och att de själva gör en riskbedömning, säger Andreaz Strömgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer