Avloppsvatten från hälsohem rinner ut i naturen

Uppdaterad
Publicerad

En familj utanför Sollefteå misstänker att avloppsvatten från Österåsens hälsohem förstört deras brunn.

Vid en kontroll i en bäck nedanför hälsohemmet fann de toalettpapper och föroreningar som såg ut som bajs.

När paret Ronney och Kristine tog en promenad upp i skogen ovanför sin brunn, gjorde de en obehaglig upptäckt. Vattnet i bäcken som rinner bara några meter från deras dricksvattenbrunn, fanns en avloppsbrunn tillhörande landstingsägda Österåsens hälsohem. Runt brunnen och i bäcken flöt toalettpapper och en illaluktande gegga omgav brunnen.

– Jag kände lukten på långt håll och jag blev chockad när jag så hur det såg ut, berättar Kristine.

Påverkas i vardagen

Landstingsägda Österåsens hälsohem, har ett eget avlopps och vattenledningssystem som försörjer ett antal hushåll nära hälsohemmet.Kristine och hennes sambo Ronney är inte inkopplad på vattenledningsnätet, utan har egen brunn. De och flera grannar har haft problem med dåligt vatten, inte bara för att tvätten blir missfärgad.

– Vi påverkas fysiskt också, i vintras var vi magsjuka flera gånger och jag dricker inte vattnet i kranen, det har jag inte gjort på länge, säger Kristine.

Landstinget reagerade snabbt på larmet om läckan.

– De hittade igen den på en gång och kunde laga den, så nu är det inte längre något problem, menar Hans Axelsson, fastighetsansvarig Landstinget Västernorrland.

Skyfall

Varken landstinget eller Sollefteå kommuns miljöenhet kände till avloppsutsläppet sedan tidigare. Landstinget menar att den orsakades av ett skyfall förra veckan. Kristine och Ronney tror inte på den förklaringen.

– Nej det tror jag inte på. Om man ser hur brunnen ser ut, det där har pågått länge, säger Kristine.

Samtidigt som landstinget försökte laga läckan togs vattenprover i intillliggande brunnar. Provsvaren väntas under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.