Många av skyddsrummen i Örnsköldsvik har brister. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Avslag på utredning av skyddsrum i Örnsköldsvik

Publicerad

I Örnsköldsviks kommun finns 444 skyddsrum men många av dem har brister. Därför vill Kristdemokraterna att kommunen ska se över vilka som är funktionsdugliga.

I Örnsköldsvik finns idag plats för cirkaa 38.000 av kommunens drygt 55.000 invånare. De flesta skyddsrum ligger inom centralorten. Men skyddsrummen är inte alltid helt funktionsdugliga, tvärtom får de flesta skyddsrum anmärkningar när de besiktas. Dessutom kontrolleras de med allt längre mellanrum. Kristdemokraterna i Örnsköldsvik har i en motion föreslagit att Örnsköldsviks kommun ska tillsätta en utredning för att se över hur många skyddsrum som är godkända och som kan ställas om inom 48 timmar från nuvarande användningsområde.

– Vi uppmärksammade att det var dåligt skyltat. Att det fanns problem kopplat till skyddsrummen samtidigt som vi ser att folk i de här tiderna har ett behov av att känna trygghet, säger Lars Eidenvall som är gruppledare för Kristdemokraterna i Örnsköldsvik.

Hänvisar till MSB

Kommunstyrelsen avslog motionen med hänvisning till att det är myndigheten för samhällsberedskap, MSB, som ansvarar över skyddsrum och kontrollerar att skyddsnivån på dem inte försämras.

– I avslaget hänvisar man till myndighetsansvaret som MSB har men jag tycker att man inte behöver friskriva sig från ansvaret för det. det är inget konstigt att en kommun driver en fråga mot en myndighet. Sen hänvisar man också till att man gör en del utbildningsinsatser och nämner siffran en procent av invånarna per år på det. Det kanske jag inte tycker är tillräckligt, säger Lars Eidenvall.

På MSB:s skyddsrumskarta kan du hitta ditt närmaste skyddsrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.