Så här skulle det se ut, hotellet som delat Härnösand i ett för och emot. Skiss: TM Konsult

Avtal om hotell i Härnösand förlängs

Publicerad

Kommunledningen i Härnösand tror fortfarande på att det omtvistade hotellbygget på Kanaludden ska bli verklighet. Nu har man förlängt kontrakten med hotellentreprenören Patrik Attini.

Bygget av hotellet vid simhallen i Härnösand har blivit en följetong av överklaganden i olika rättsinstanser. Sist var det Mark- och miljödomstolen som sa nej till bygget. Detta eftersom riksintresset för kulturmiljön på området skulle ta skada av hotellbygget.

– Jag är oerhört besviken och upprörd. Det här visar att statens riksintressen är ett av våra största tillväxthinder, sade dåvarande kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S) till SVT när beskedet kom.

Ingen påtaglig skada

Nu ligger frågan hos Mark- och miljööverdomstolen. De har begärt in yttranden i frågan och strax före jul meddelade Riksantikvarieämbetet att de kommit fram till att riksintressen visserligen skadas, men skadan bedöms inte vara påtaglig i miljöbalkens mening. Riksantikvarieämbetet ses som en tung instans i sammanhanget.

Det har fått kommunledningen att hoppas på byggstart. Därför har de nu förlängt avtalen med hotellentreprenören Patrik Attinis bolag Kanaludden AB.

– Jag vill och hoppas fortfarande att jag får chansen att bygga hotellet på Kanaludden. Jag har förstått att människor undrar om jag fortfarande är intresserad av satsningen, det är jag, säger Patrik Attini till kommunens hemsida.

– Det här är en mycket viktig fråga för Härnösand och Höga Kustens utveckling. Jag hade hoppats att få vara med om första spadtaget innan jag slutar. Det är beklagligt att vi inte snabbt får komma vidare, näringslivet i Härnösand förlorar miljoner varje månad som hotellet inte är i drift, säger Sofia Pettersson, kommundirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotellbygge i Härnösand

Mer i ämnet