Foto: Rolf Lunneborg

Babygympa och tårta

Uppdaterad
Publicerad

Ockupationen av foaljén till Sollefteå sjukhus är inne på sin andra dag. Trots att BB stängde i natt är stridsviljan obruten.

Under förmiddagen på onsdagen hade föräldrar arrangerat babygympa i foaljén. Ockupanterna bjöds också på tårta, vilket skedde samtidigt som nedmonteringen av utrustningen började på den stängda förlossningen. Larmen monterades bort bara timmar efter att BB-avdelningen stängt.

Ockupanterna har gjort sig hemmastadda i foaljén. Ockupanterna är organiserade med schemalistor och den som vill kan teckna sig för dag, kväll eller natt.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Hur länge?

Frågan är hur länge ockupanterna kan hålla på.

– Själv är jag föräldraledig det närmaste året, så jag har gott om tid säger Matilda Åhlund, en av ockupanterna till SVT Västernorrland.

Råd från vana ockupanter

Gruppen bakom ockupanterna har också fått råd från de aktivister som ockuperade vårdcentralen i Dorotea. Den pågick i tre år.

Maj Gåhlin från Långelse tillhör de sollefteåbor som hoppas att ockupationen vinner framgång. Hon tillhör de äldre generationerna och värnar om ett sjukhus. Nära.

– Jag behöver bara se till mig själv. Jag vill känna mig trygg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet