Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Conny Flemin, chef för teknisk projektledning på ingenjörssidan, konstaterar att hans medarbetare har lagt ner många års arbete på den nya uppgraderingen. Foto: SVT

BAE:s stororder till Nederländerna rullas ut: ”En miljon ingenjörstimmar”

Uppdaterad
Publicerad

BAE System Hägglunds i Örnsköldsvik har jobbat med en uppgradering av Stridsfordon 90 till det Nederländska försvaret – en order värd omkring sex miljarder kronor.

På måndagen rullades det första nya fordonet ut – en milstolpe enligt företaget.

– Skulle tippa på att vi har lagt ner en miljon timmar, säger Conny Flemin, chef för teknisk projektledning.

Arbetet med uppgraderingen började redan 2018 med studier och nu är alltså det första fordonet, med bland annat ett nytt torn, klart.

– Det här får man vara med om en gång var femte, var tionde år, säger Conny Flemin, som projektleder på ingenjörssidan.

På plats i Örnsköldsvik på måndagen fanns representanter från Nederländernas motsvarighet till FMV, Försvarets materielverk, som fick motta en symbolisk fordonsnyckel. Även representanter från det svenska och nederländska försvaret fanns på plats.

– De pratade i morse för att fördjupa samarbetet mellan våra länderna, inom EU och Nato. Jag tycker det är viktigt att vi i Europa nu inser att vi inte kan ta vår fred och trygghet för givet och att vi måste investera i armén, och vi gör det nu i Nederländerna, säger Arie Jan de Waard, national armaments director.

Se mer i klippet där du även hör BAE Systems Hägglunds vd Tommy Gustavsson Rask.

Örnsköldsviksföretaget BAE Systems har de senaste åren nyanställt omkring 400 personer. I våras blev det känt att försvarsdepartementet i Slovakien också bestämt sig för Stridsfordon 90. Ordern ska vara värd omkring 17 miljarder kronor. Dessutom gav grannlandet Tjeckien i sommar besked att man väljer CV90.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.