Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Två storordrar på gång – nu bygger Örnsköldsviksföretaget BAE Systems Hägglunds ut för en halv miljard

Publicerad

BAE Systems Hägglunds är på gång att landa två jätteordrar då såväl Slovakien som Tjeckien vill köpa stridsfordon 90 av Örnsköldsviksföretaget.

Nu väntar utbyggnad även lokalmässigt – bland annat ett nytt kontor. Spaden går i backen efter sommaren.

– Vi investerar en halv miljard, konstaterar Tommy Gustafsson Rask, vd på BAE System Hägglunds.

I våras blev det känt att försvarsdepartementet i Slovakien bestämt sig för Stridsfordon 90. Ordern handlar om 152 fordon i en affär som ska vara värd omkring 17 miljarder kronor. Dessutom gav grannlandet Tjeckien för ett par veckor sedan besked att man också väljer CV90.

SVT: Två storordrar så här tätt – hör de ihop på något sätt?

– Ja, på något sätt. Och det handlar ju om att det säkerhetspolitiska läget i Europa har försämrats,  Tommy Gustafsson Rask.

Nya anställningar väntar

Örnsköldsviksföretaget har de senaste åren nyanställt omkring 400 personer. Jätteordrarna, som är under förhandling, innebär att det kommer att bli ytterligare nyanställningar.

– 100-200 skulle jag tro, men sedan är det så också att en anställd hos oss på Hägglunds växlar ut ungefär gånger tre lokalt här, säger Tommy Gustavsson Rask.

Nytt kontor efter sommaren

Redan efter sommaren börjar bygget av ett nytt kontor med plats för 450 personer intill det nuvarande huvudkontoret i Gullänget, Örnsköldsvik.

– Samtidigt ska vi komma igång och bygga lokaler på vår provbana, konstaterar Tommy Gustavsson Rask.

I klippet berättar han mer om utbyggnaden och hur man tänker kring rekrytering av personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.