Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om allt går vägen kan produktionen på fabriken i Örnsköldsvik slå i taket. Foto: Arkiv, Thomas Sundberg/SVT

Flera upphandlingar av militär materiel på gång – så påverkas BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen blev det känt att försvarsdepartementet i Slovakien, som ska köpa nya stridsfordon, rankar BAE Systems Hägglunds Stridsfordon 90 högst. Om affären går i hamn skulle det betyda ytterligare nyanställningar för Örnsköldsviks största industri.

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik har efter flera ordrar nyanställt hundratals och gått från 800 till runt 1 170 anställda på bara ett par år. Om Slovakien väljer stridsfordon 90 skulle anställningsbehovet öka ytterligare.

– Det kanske kan bli 100 anställda till men framförallt blir det en långsiktighet på den här nivån som vi håller på att växa till, säger Tommy Gustafsson Rask, vd på BAE Systems Hägglunds.

Då slår produktionen i taket

Samtidigt som företaget går i väntans tider kring Slovakiens slutgiltiga val, väntas även besked från grannlandet Tjeckien. Här handlar det i så fall om en ännu större order då Tjeckien avser köpa 210 stridsfordon.

Dessutom leder Försvarets materielverk, FMV, en gemensam anskaffning av 500-900 nya bandvagnar tillsammans med Tyskland, Storbritannien och Nederländerna.

– FMV:s upphandling kan ge ungefär 100 bandvagnar per år och tittar man på den produktion vi har i orderboken och lägger till Slovakien, Tjeckien och FMV så klarar vi av det. Men då börjar det att bli fullt, konstaterar en leende Tommy Gustafsson Rask.

Kontrakten skapar stabilitet

Att genomföra en affär kring Stridsfordon 90 tar tre till fem år, från den första kontakten tills det att kontraktet är påskrivet. Sedan följer en tid av utveckling på ett par år innan själva produktionen kan starta. Totalt handlar det om ungefär tio år innan cirkeln är sluten.

– Det är en fördel i sig med långa tidsförhållanden. När du är inne i det vet du vad som ska göras. Sedan kan man under tiden hamna i politiska processer som parlamentsval där den nya politiska ledningen vill förstå vad de är på väg att gå in i.

– Så har det varit med Tjeckien två gånger faktiskt och det är ju förståeligt. Det här är ju de största upphandlingarna Tjeckien och Slovakien någonsin. Så innan man har skrivit på är det en lång resa men när det är gjort så innebär det stabilitet, säger Tommy Gustafsson Rask.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.