BAE Systems Hägglunds nära landa order värd upp emot 17 miljarder. – Det här bevisar att vi gör världens bästa stridsfordon, säger Tommy Gustafsson-Rask, vd på BAE Systems Hägglunds. Foto: SVT

Stridsfordonstillverkaren BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik nära rekordorder: ”Gåshud över hela kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

I en ovanligt transparent rapport som slovakiska försvarsministeriet lämnat över till de beslutande i parlamentet slår man fast att stridsfordon 90 som tillverkas i Örnsköldsvik är överlägset bäst.

Blir det affär innebär det den största ordern någonsin för Hägglunds, i storleksordningen 17 miljarder kronor.

Slovakien ska köpa 152 stridsfordon och har under det senaste året gjort ett flertal tester av bland annat CV90 som tillverkas i Örnsköldsvik. Nu har resultatet och rekommendationerna från testen offentliggjorts. Tommy Gustafsson-Rask, vd på BAE Systems Hägglunds beskriver själv hur han reagerade igår eftermiddag när nyheten nådde honom.

– Jag fick gåshud över hela kroppen, säger han.

Överlägsen etta och tvåa

Nu ska man komma ihåg att ingenting är klart ännu men det ser onekligen ljust ut. I en 131 sidor lång rapport som det slovakiska försvarsdepartementet sammanställt har fem stridsfordon testats.

Förutom två versioner av stridsfordon 90, har även tre stridsfordon av andra tillverkare bedömts. Det två från Hägglunds hamnar som överlägsen etta och tvåa.

– Det här bevisar att vi gör världens bästa stridsfordon. Nu ska beslut tas i parlamentet i juni innan vi inleder förhandlingar som troligtvis blir klara till hösten. Men inget är klart förrän avtalet är påskrivet, påpekar Tommy Gustafsson-Rask.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer