Det är inte den här bilden som vi publicerade under tisdagen. Foto: SVT

Bakgrunden till manifestationsbild

Uppdaterad
Publicerad

Den bild som publicerades på SVT Västernorrland i samband med en manifestation i Bollstabruk har väckt reaktioner. Demonstranterna hade en skylt där det framgick ett dödshot. Här är förklaringen till bilden.

Under tisdagens manifestation i Bollstabruk hade demonstranter ett plakat med texten: Utvisade i Afghanistan. ”Ångra er inom tre dagar eller dö!”. SVT Västernorrland publicerade en bild där skylten syntes och under onsdagen har publiceringen skapat förvirring vad som egentligen menas med bilden.

Vi valde att ta bort bilden men vill också komma med en förklaring till texten på plakatet.

Konvertiter straffas med döden

Migrationsverket har samlat landsinformation i en databas. Där finns en norsk rapport om konvertiter, det vill säga någon som byter från en religion till en annan. I rapporten finns ett avsnitt om afghanska straffrättsliga konsekvenser av att konvertera från islam. Där står det att en konvertit har tre dagar på sig att byta tillbaka till islam annars ska den personen stenas till döds.

Hotet riktas alltså från Afghanistan mot ensamkommande som inte får asyl men som har konverterat till en annan religion.

SVT Västernorrland har även pratat med en initiativtagare till manifestationen som bekräftar att det är samma innebörd i texten på plakatet som den fakta som Migrationsverket hänvisar till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer