• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Regionfullmäktige genomförs på distans

Bakläxa för vårdsparpaket

Uppdaterad
Publicerad

Det går trögt för den politiska majoriteten i regionen att få igenom sina förslag som ska minska det ekonomiska underskottet i vården. Av de totalt sex delförslagen till besparingar har fem återremitterats av fullmäktige.

Tillsammans ska de sex delförslagen enligt den politiska majoriteten ge en kostnadsbesparing på 70 miljoner kronor.

Ett förslag går ut på att slå ihop avdelning 16 och 17 på Sollefteå sjukhus, ett annat är att lägga ner den akutgeriatriska avdelningen i Sundsvall och slå ihop två avdelningar även där.

Återremiss

Men något beslut blev det inte. Efter långa debatter, ofta avbrutna av tekniska problem, yrkade Vänsterpartiet, Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på återremiss. Ett förslag som också vann omröstningen eftersom partierna skrapade ihop 28 röster. För att få till en minoritetsåterremiss krävs 26 röster.

Det innebär nu att förslagen skickas tillbaka till Hälso- och sjukvårdsnämnden för att beredas ytterligare. Underlaget till besluten var för dåliga enligt oppositionspartiernas företrädare.

Asplund läxade upp oppositionen

Taktiken att skicka tillbaka förslag som man inte håller med om retade upp hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) rejält.

– Det är ju bara obstruerande, rent obstruerande. Var istället ärliga, ta ansvar och säg nej då, det accepterar jag. Ni har ställt frågor i nämnden och ni har fått svar på dem men nu vill ni att tjänstepersonerna ska jobba ännu mer och ta fram ännu mera underlag och dom ska gå i en riktning som ni har bestämt innan, sade en tydligt arg Asplund som påpekade att det här bara skjuter upp beslutet till efter sommaren.

Ett förslag gick igenom

Senare togs beslut om det tredje delförslaget som innebär att slå ihop avdelning 2 och 3 på Örnsköldsviks sjukhus. Här fattades faktiskt beslut om att genomföra sparförslaget. En konsekvens blir att sju vårdplatser försvinner på sjukhuset.

Men när förslaget gällande förändringar i den kirurgiska verksamheten som bland annat innebär att vissa typer av kirurgiska ingrepp flyttas till Sollefteå sjukhus och andra till Örnsköldsviks sjukhus blev det stopp igen. Oppositionen skickade återigen tillbaka förslaget genom återremiss.

Skarp tillrättavisning

När debatten om det femte, och mest omdebatterade förslaget, kom upp på dagordningen blev det hårda tongångar i fullmäktige. Förslaget innebär bland annat att intensivvårdsavdelningens (IVA) åtta platser i Sollefteå omvandlas till en så kallad intermediärvårdsavdelning (IMA) med fem platser.

Avdelningen kommer att kunna vårda samma typer av patienter som idag med undantag för de som behöver invasiv ventilatorbehandling eller CRRT (en form av dialys). Enligt utredarna rör det sig om 30-46 patienter årligen som måste behandlas på ett annat sjukhus.

Vänsterpartiets Carina Hellström tog till orda och menade att man måste lyssna på de som jobbar på golvet och att förslaget inte innebär en kostnadsreducering utan tvärtom en kostnadsökning.

Extrainsatt fullmäktige

Hellström avslutade sitt inlägg med att anföra att den politiska majoriteten bokstavligen går över lik för att få igenom sina besparingsförslag.

Uttalandet renderade en skarp tillrättavisning från presidiets ordförande Jan-Olov Häggström (S). Hellström fick veta att den typen av uttalande inte tolererades av presidiet och att hon passerat anständighetens gräns.

Även det här förslaget återremitterades.

Beslut i de återremitterande ärendena kan nu tidigast fattas vid det extrainsatta fullmäktigemötet den 26 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer