Barn och ungdomar samlades för ”Den stora minnesdagen” i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal barn och ungdomar som förlorat någon nära anhörig samlades under söndagseftermiddagen på Mellannorrlands Hospice i Sundsvall.

De var där för ”Den stora minnesdagen”, som var fylld av pyssel, lek och fika – men också samtal om känslor.

Initiativet till dagen togs bland annat av Catharina Herbst, som är onkologisjuksköterska och barnombud på Sundsvalls sjukhus.

Inte ensamma

Tillsammans med andra kollegor och olika parter ville hon skapa en dag där barn och ungdomar som befinner sig i en liknande situation får träffas.

– Det stora syftet med det här är att de ska få se att de inte är ensamma. Vi vet att de här barnen känner sig lite ensamma och att barn som får känna sig sedda och får vara med i ett sammanhang mår mycket bättre efteråt, säger Catharina Herbst.

Minnesburkar

Under dagen fanns möjligheten för både barn och föräldrar att prata känslor i workshops.

Men på schemat stod också fika och andra aktiviteter. Bland annat fick barnen göra specifika minnesburkar.

– De får fylla en burk med olika färger, där varje färg representerar något som de minns med den de förlorat. Till exempel grönt för att hen var allergisk mot gräs, säger Catharina Herbst.

Ballongsläpp

Dagen avslutades med ett ballongsläpp där barnen fått skriva en hälsning till den som de saknar och släppa upp i skyn.

I klippet hör du Catharina Herbst berätta mer om dagen samt verksamhetschefen för Mellannorrlands Hospice om varför den hölls där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.