Ankarsviks skola på Alnön. Foto: SVT

Barn- och utbildning i Sundsvall går back 121 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Allt för stor kostym trots minskat elevunderlag ska ligga bakom det stora underskottet enligt oppositionen.

Den första punkten som avhandlades under barn- och utbildningsnämndens sammanträde under onsdagen, var 2019 års bokslut. Det var ingen rolig läsning som presenterades för ledamöterna. Verksamheten gick back 121 miljoner ifjol.

– Det är ju S, C och V som styr och det som känns allvarligt är att nämnden inte har varit ovetande om de ekonomiska förutsättningarna. Vi vet att vi har ett minskande elevantal men vi anpassar inte vår verksamhet efter det, säger Viktoria Jansson (M), ledamot i Barn- och utbildningsnämnden.

Kompensation till friskolor

Den kommunala verksamhetens egentliga underskott hamnade på 85 miljoner, resterande underskott består främst av kompensation till friskolor. Det hela kan förklaras genom att underskottet för den kommunala verksamheten ses som att verksamheten har använt mer resurser än de tilldelats per barn eller elev och då ska underskottet, per elev, betalas ut till friskolor i samma kommun som en kompensation.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi inte hade behövt kompensera friskolorna om Barn- och utbildningsnämnden haft ordning på sin ekonomi. Ekonomin bygger på en elevpeng och minskar eleverna i den kommunala skolan så minskar ju också pengarna till den kommunala skolan. Då måste man anpassa både lokaler och personal efter det, säger Viktoria Jansson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.