• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

Barnhemsbarnet Anders nekades ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Anders Nordström i Sundsvall är bitter över att han inte får ersättning för det han utsattes för som barnhemsbarn. – Det känns som om jag blivit misshandlad två gånger, säger han.

Anders Nordström, 67, håller nu som bäst på med att författa en skrivelse till den så kallade Ersättningsnämnden som nekat honom ersättning från staten för de oförrätter han utsattes för som liten när han placerades på barnhem och i fosterhem och for illa.

– Det är svårt att välja de rätta formuleringarna. Man vill att det ska bli så sakligt som möjligt. Men det är svårt när man är så här upprörd, säger han.

Många nekades ersättning

Anders Nordström är inte ensam om att ha blivit utan den utlovade ursäkten från staten till de svenska barn- och fosterhemsbarn som utsattes för misshandel, sexuella övergrepp och andra former av förnedring på 1940- och 50-talen.

Regeringen anslog år 2011 totalt runt en miljard kronor till ”Samhällets olycksbarn” där ersättningen skulle kompletteras med en ursäkt från statsmakterna till alla barnhemsbarn som farit illa.

”Ursäkten inte riktad till mig”

Anders Nordström berättar om en kärlekslös barndom där han allt som ofast var hungrig och fick stryk även av de andra barnen på barnhemmet Solgläntan i Sundsvall.

– Men någon ersättning fick jag inte. Jag var en av många som inte kvalade in. Jag har väl inte lidit tillräckligt, summerar han.

Anders Nordström och alla andra före detta barn- och fosterhemsbarn fick visserligen en offentlig ursäkt från det svenska samhället framförd av riksdagens talman för några år sedan.

– Men eftersom jag sedan inte fick någon ersättning sedan kändes det inte som om ursäkten var riktad till mig, säger han.

Ansökan och prövning

Senare stod det klart att de drabbade skulle ansöka om ersättningen, och att ansökan noga skulle prövas. Den sökande skulle också bifoga dokumentation på de övergrepp som de uppgav att de utsatts för. Vilket blev svårt eller omöjligt för många av de berröda.

Det hela slutade med att knappt hälften av dem som sökte beviljades ersättning. 54 procent blev utan, och ungefär hälften av den anslagna miljarden gick tillbaka till statskassan.

”Misshandlad två gånger”

Anders Nordström är precis som många andra som nekats i sammanhanget mycket upprörd. Han är det fortfarande, trots att han fick det negativa beskedet för ganska länge sedan.

Trots att hans ärende redan är avgjort känner han att han nu måste skriva till Ersättningsnämnden och lätta sitt hjärta.

– Det känns som om jag blivit misshandlad av det svenska samhället två gånger. Det känns som en dubbel bestraffning. De borde skämmas, säger Anders Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.