Foto: SVT

Sollefteås barnmorskor visar vägen

Uppdaterad
Publicerad

Intresset är stort för projektet Barnmorska hela vägen som prövas i Sollefteå. Syftet är en tryggare förlossningsvård för blivande föräldrar i Sollefteå och Kramfors.

Barnmorska Hela Vägen innebär att den blivande mamman följs av en och samma barnmorska under graviditeten fram till förlossningen. Modellen kommer från Australien, men Sollefteå är först i Sverige att införa det på prov.

Seg start men nu vill alla vara med

I början på förra året så startade projektet för blivande föräldrar i Sollefteå och Kramfors området. Först var det lite trögt att få deltagare.

– Det fanns ju en del funderingar vad det här var för någonting. Var det någonting som politikerna hade hittat på för att dölja den här smärtan med stängningen av Sollefteå förlossning, berättar projektledare Ulrika Sjöstrand, Region Västernorrland.

Men plötsligt vände det och nu är 130 kvinnor inskrivna i projektet.

Fantastiskt roligt

Hanna Hedvall barnmorska i Sollefteå är en av fem barnmorskor som arbetar på det nya sättet.

– Det har varit precis som en graviditet och förlossning. Bitvis jättejobbigt och mycket jobb. Fantastiskt roligt, ja det har varit allt det har varit stort, berättar hon.

Fler orter vill starta

Barnmorskor från Uppsala, Huddinge, Göteborg och Helsingborg är i planeringsstadiet och ivriga att komma igång. Nyligen träffades de i Sollefteå för att ta del av erfarenheterna därifrån.

– När man träffar andra barnmorskor från andra ställen som vi gör nu då får man ju nya input och tänker att det här kan vi utveckla, berättar Hanna Hedval.

Kostnader

Om det blir dyrare än den traditionella vården har man inte kunnat räkna på än.

– I och med att barnmorskorna som jobbar har färre inskrivningar än normalt, hälften ungefär så blir det ju dyrare. Men vinsten kan vara långsiktiga positiva effekter på föräldraskapet, amningsperioden och nästa förlossning, säger Ulrika Sjöstrand.

– Så får man ju som barnmorska hela biten. Från första samtalet till förlossningen, påpekar Hanna Hedvall.

Fakta Barnmorska hela vägen – Västernorrland

Projektet kostar cirka 2.8 miljoner per år. Finanseringen kommer från Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt Regionens mödra- och kvinnosjukvård.

Det är treårigt och ska pågå till 2019.

– Förhoppningsvis kan det förlängas med den ytterligare miljard som utlovats, vi får se, säger projektledare Ulrika Sjöstrand, Region Västernorrland.

De blivande föräldrarna i projektet erbjuds

– En huvudansvarig barnmorska som sköter graviditetskontrollen

– En barnmorska från gruppen som bistår vid födseln

– Föräldrarna träffar alla projektbarnmorskor vid föräldraträffar

– Den huvudansvariga barnmorskan sköter eftervård av mor och barn på hemmaplan.

En studie med 17 674 kvinnor visade att arbetssättet Barnmorska hela vägen, eller Caseload midwife innebar:

– Färre epiduralbedövningar

– Färre instrumentella förlossningar och klipp

– Fler spontana förlossningar

– Färre prematura förlossningar

– Något längre förlossningförlopp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.