”Barnmorska hela vägen” har smygstartat

Uppdaterad
Publicerad

I veckan inleddes projektet i Sollefteå som innebär samma barnmorska ska följa med den blivande mamman från första besök på mödravården och ända till förlossningskliniken. ”Barnmorska hela vägen”, kallas det och är det första försöket i svensk glesbygd.

Barnmorskan Maria Dahlberg har beredskap hemma på gården i Skedom. Det innebär att hon alltid har mobiltelefonen i fickan, beredd att svara om någon mamma ringer.

– Då kollar jag i datorn på hennes anamnes och så bestämmer vi tillsammans vad vi ska göra. Det kan bli så att vi kommer fram till att jag anser att hon ska åka in med en gång och då ringer jag förlossningskliniken hon vill föda på, Örnsköldsvik eller Sundsvall, berättar Maria Dahlberg.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Det innebär inte att barnmorskan åker med i mammans bil, utan hon kör till kliniken i egen bil, men finns på plats för att förlösa mamman.

Läs mer: Unikt projekt ska stötta gravida

Mental förberedelse

Ellen Hedman bor strax utanför Sollefteå och är en av de cirka 75 mammor som deltar i projektet. Hon väntar sitt tredje barn. De två första är födda på Sollefteå BB så den här gången blir det annorlunda.

– Ja, man måste förbereda sig mentalt på ett annat sätt. Tidigare kunde jag vara hemma så länge som möjligt eftersom vi bara hade fem minuter in till sjukhuset. Nu krävs det mer planering, säger hon.

Ersätter inte BB

Den trygghet som den nya vårdformen ska ge mamman naggas i kanten av att det är långt till förlossningen. Och den kompenserar inte det nedlagda BB-kliniken, det är bårde Maria Dahlberg och Ellen Hedman överens om.

– Nej, absolut inte. Det här är ju en helt annan sak. Det här projektet är ett bra initiativ men det känns som om det är en helt annan sak än att ha nära till förlossningen, säger Ellen Hedman, blivande mamma.

Forskningsprojekt

När BB-kliniken i Sollefteå lades ner i vintras fanns det plötsligt ett överskott av barnmorskor på sjukhuset. Det var en av orsakerna till att man kunde genomföra projektet, förklarar professor Ingegerd Hildingsson, som leder projektet som också är ett forskningsprojekt.

Det är en vårdform som redan införts i många länder Australien, Nya Zeeland och Danmark bland annat. Det handlar om att mamman ska få ha samma barnmorska genom hela graviditeten och också bli förlöst av ”sin” barnmorska. Modellen har fått heta ”Barnmorska hela vägen” på svenska, och Caseload Midwife, kallas den på engelska.

– Modellen som har visat sig vara en bra vårdform för kvinnor, bra för personal och ett mer hållbart sätt att arbeta, säger Ingegerd Hildingsson.

TV: Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet