Bärplockare utsatta för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals utländska bärplockare väntas komma till de svenska skogarna i sommar. Polisen förbereder sig nu för att kunna fokusera på misstänkt människohandel.

Hittills är det fler än 6000 medborgare från länder utanför EU som ansökt om arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige.

– Vi har inte fått några uppgifter om hur många av dem som kommer hit. Det har vi ingen aning om. Om det är som det brukar vara så kan det vara något hundratal som kommer hit av dem, säger Hans Gahlin, vid gränspolisen i Västernorrland.

Utnyttjade bärplockare

I fjol dömdes ett gift par i Hudiksvalls tingsrätt för människohandel, efter att ha utnyttjat 13 bärplockare till tvångsarbete under 2009 och 2010. Efter flera anmälningar förra året om misstänkta fall av människohandel säger sig nu polisen vilja ha extra fokus på misstänkt människohandel i samband med bärplockning. Men några fler poliser i skogarna blir det inte.

Viktigt med tips

– Vi åker ju inte runt och spanar i skogarna för att se om vi hittar någon bärplockare, utan vi jobbar på information som vi får. Tipset måste komma från närpolisen eller från lokalbefolkningen som ringer till oss och säger att nu är det si och nu är det så här ute i skogen, avslutar Hans Gahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.