Foto: SVT / arkiv

Bärplockarskatt kan slå hårt mot branschen

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt skatteförslag riskerar slå hårt mot bärbranschen, varnar bärföretagare. Det nya förslaget går i korthet ut på att de som arbetar tillfälligt i Sverige, som till exempel bärplockare, ska beskattas i Sverige.

En arbetstagare som är anställd av ett utländskt företag och som hyrs ut för att utföra arbete i Sverige beskattas enligt dagens regler inte här om vistelsen i Sverige är högst 183 dagar under en tolvmånadersperiod.

Skatteverkets förslag innebär att den här regeln inte ska gälla vid uthyrning av arbetskraft när arbetet utförs för en uppdragsgivare i Sverige och under dennes kontroll och ledning.

”Ordning och reda”

– Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad och det kräver schyst konkurrens mellan svenska arbetstagare och utländsk arbetskraft. Remissinstanserna ska nu säga sitt och jag ser fram emot att ta del av deras synpunkter, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på regeringens hemsida.

Bärföretagarna oroas över det nya förslaget.

Högre kostnader för bärplockarna

– Det här kommer att få stora konsekvenser för bärplockningen i Sverige. Cirka 70 procent av bärskörden står de thailändska bärplockarna för. Det här nya förslaget kan därför få förödande effekter när det gäller tillgången på bärråvaran, säger bäruppköpare Ulf Hagner, i Stöde utanför Sundsvall.

– De här nya reglerna skulle innebära mycket högre kostnader för de utländska bärplockarna. Och då är risken stor att de inte kommer hit, fortsätter han.

De nya skattebestämmelserna på området föreslås träda i kraft efter nyår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.