Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar Greger Ledung om behovet av resurserna i de svenska gruvorna. Foto: Energimyndigheten och Carl-Johan Utsi/TT

Batterifabrikernas klimatpåverkan: ”Vi måste öppna gruvor”

Publicerad

Runt 30 batterifabriker har tillkännagetts och enligt Energimyndigheten kommer varenda en behövas för att möta det framtida behovet i Europa. Elektrifieringen av bilbranschen medför en stark framtidstro – men även en stor efterfrågan på råvaror som finns under jord. Råvaror som finns i Sveriges norra delar.

Fossila bränslen fasas ut i allt större grad och enorma batterifabriker tar istället plats för att förse framtidens bilar med klimatvänliga batterier.

De stora fordonsaktörerna slåss nu om att vara först i utvecklingen av elbilar och fabriker byggs i rasande takt.

Fler etableringar

Northvolt bygger en fabrik i Skellefteå och planerar för ytterligare en jättefabrik i södra Sverige. Västernorrland och Torsboda var länge med i kampen om Northvolts senaste fabrik men föll på målsnöret.

Men det är inte sista gången en energikrävande verksamhet som Northvolt kommer söka sig till Norrland om vi får tro Greger Ledung, sakkunning på batterisektorn vid Energimyndigheten. 

– Det finns väldigt god tillgång på förnyelsebar energi i Norrland med vind och vatten. Dessutom finns det gott om tillgänglig mark och många platser med god infrastruktur för transporter med närhet till vatten, järnväg och bilvägar, säger Greger Ledung.

Råvaror i svenska gruvor

Förutom grön energi finns det andra fördelar. Nämligen den svenska berggrunden som innehåller flera viktiga råvaror som används i tillverkningen av elbilars energikälla – litiumjonbatterier.

Istället för att importera metaller bör Sverige utvinna råvaror till energikrävande verksamheter i våra egna gruvor, menar Greger Ledung.

I klippet berättar Greger Ledung om bilindustrins stora behov av resurser och vikten av att utvinna metall i svenska gruvor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet