Foto: Fredrik Israelsson

Båttrafik hotar att sprida gifter vid Köpmanholmen

Uppdaterad
Publicerad

I Nätrafjärden finns ett av Västernorrlands mest förorenade havsområden. Fiberbanken som ligger vid hamnen har mycket höga halter av kvicksilver, metylkvicksilver och dioxin. Båttrafiken till hamnen riskerar att sprida gifterna i området.

Fiberbanken som är cirka 90 tusen kvadratmeter stor har uppstått efter utsläpp av trä- och cellulosafibrer i avloppsvattnet från den massaindustri och det sågverk som tidigare fanns i Köpmanholmen. Havsområdet med fiberbanken och de fiberrika bottnarna som finns i inre delen av Nätrafjärden är förgiftade av miljögifter som en följd av många års utsläpp från industrierna.

Högsta riskklassen

Enligt länsstyrelsens riskklassning av fiberbankar i Västernorrland är havsområdet vid Köpmanholmen ett av de tio områden som återfinns i den högsta riskklassen. De mest påtagliga riskerna bedöms vara spridning av kvicksilver och den extremt farliga formen metylkvicksilver, samt dioxin som är en av de giftigaste ämnesgrupper man känner till. Riskkvoten för metylkvicksilver är 3860 gånger högre än riktvärdet vilket framförallt ger en bild av att förekomsten av ämnet är mycket allvarlig.

Trafikerad hamn

Samtidigt är djuphamnen i Köpmanholmen trafiikerad med stora fartyg, bland annat lossas delar till vindkraftprojekt i hamnen och dagligen kör mindre båtar i området. Ett förbudsområde för båttrafiken finns i anslutning till hamnen men de högsta halterna av kvicksilver har uppmätts utanför området, på 18 meters djup.

I länsstyrelsens rapporter påtalas risken för att båttrafiken sprider gifterna som finns i fiberbanken. Erosionsspår från propellrar har observerats på havsbotten.

– Vi följer de regelverk som länsstyrelsen har gett oss, säger hamnchefen Mikael Johansson men kan inte svara på om gifterna sprids av båttrafiken. 

Gifter sprids

Spridning av gifter från fiberbankar kan ske på olika sätt, såväl genom att material virvlar upp efter båtar men också genom skred, vågor och strömmar.

Att en spridning av gifterna pågår är ett faktum, länsstyrelsen rapporterar om upptag i fisk och andra organismer. I en undersökning av abborrar längs hela norrlandskusten som gjordes av Naturhistoriska riksmuséet påträffades de näst högsta halterna av kvicksilver i Nätrafjärden.

Riktvärdet används, tillsammans med andra parametrar, för att få fram en riskklass och genom det kunna prioritera mellan olika objekt.

Hög riskkvot betyder hög uppmätt halt. Riskkvoten är framräknat genom att dividera den uppmätta halten med, ett för ämnet, effektbaserat riktvärde. Det ger enkla riskkvoter där värden över ett kan tolkas som risk för negativa effekter.

Köpmanholmen fiberbank har höga uppmätta halter av både kvicksilver, metylkvicksilver och dioxin. För kvicksilver överstiger den uppmätta halten riktvärdet 312 gånger, dioxiner överskrider riktvärdet 1442 gånger och metylkvicksilver 3860 gånger.  Länsstyrelsen poängterar att riktvärdet för metylkvicksilver bör användas med försiktighet.

Källa: Länsstyrelsen Västernorrland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet