Bättre brandskydd för gamla

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Vid årsskiftet skärps kraven på brandskydd för landets gamla men de nya kraven gäller bara nybyggda äldreboenden. På befintliga äldreboenden blir det ingen skillnad.

Det är inom vården, och särskilt vid vård av gamla som flest omkommer eller skadas allvarligt vid bränder. Från 1996 till 2010 dog 54 personer och 96 skadades svårt vid bränder på vårdinrättningar. De flesta var äldre på äldreboenden.

Många gamla omkommer

Mittnytt och Uppdrag granskning har tidigare berättat om bristerna i brandskyddet på landets äldreboenden. Flera äldreboenden i Västernorrland och Jämtland saknar direktlarm till räddningstjänsten. Det säkraste brandskyddet – sprinkler – finns knappast alls.

Det har länge varit känt att sprinkler räddar liv. Risken för dödsbränder halveras om lokalerna utrustas med sprinkler men kommunerna har tvekat inför kostnaderna.

Från årsskiftet skärps nu reglerna. Boverket inför nya föreskrifter att alla nya vårdinrättningar skall utrustas med sprinkler, men de nya reglerna gäller bara nybyggen och med en övergångstid på två år för att inte omfatta redan planerade byggen. De kan byggas utan sprinkler.

Saknas sprinkler

För redan befintliga äldreboenden där alla gamla faktsikt bor innebär de nya lagkraven i praktiken ingenting.

– Det är så det fungerar. Vi har inga möjligheter att införa nya regler som verkar retroaktivt och ställa krav som inte fanns när vårdinrättningarna en gång byggdes, säger Ingemar Lönnbom vid Boverket.

Det finns ett utredningsuppdrag hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att se över brandsäkerheten i vården. Enligt Boverket kan det få till följd att det blir lagkrav på sprinkler även på befintliga boenden.

– Men det kräver beslut av regering och riksdag, säger Mikael Strömgren, brandingenjör vid Boverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.