Foto: TT

Bedrägerier på dejtingsajter allt vanligare

Publicerad

Polisen varnar nu för att lämna ut bankkoder eller låna ut pengar till bekantskaper på dejtingsajter. Anmälningarna om bedrägerier blir allt vanligare.

Nyligen åtalades en 26-årig Sundsvallsbo för omfattande bedrägerier mot sexton olika kvinnor som mannen tagit kontakt med via olika dejtingsajter. Han har sedan på olika sätt förmått kvinnorna att betala ut pengar till honom.

Mannen har bett om lån eller på olika sätt idkat utpressning mot sina brottsoffer. I de flesta fall har det börjat med mindre summor, men sedan har hoten och krav på större summor kommit.

Bedrägerierna ökar

Att personer blir lurade av personer de bara känner via dejtingsajter blir allt vanligare.

– Det är ett fenomen som dykt upp mer och mer sista åren. Det är ganska vanligt och det är ganska mycket pengar de blir lurade på, säger Lars Andersson chef för polisens bedrägericenter.

Sammanlagt har 26-åringen lurat eller hotat till sig drygt 1,5 miljoner kronor. Värst utsatt, ekonomiskt, har en kvinna varit som förlorat nästan 400 000 kronor. I det fallet har mannen hotat att ta sitt eget liv om han inte fick pengar.

Lämna inte ut koder

Lars Andersson vill inte kommentera det aktuella fallet men menar att om man ska ge sig in på någon form av ekonomiska transaktioner med någon bör man känna den personen mycket väl.

– Man måste vara lite varsam när man är ute på dejtingsajter och inte lämna ut koder, konton eller låna ut pengar till någon man inte känner, säger han.

”Symptom på samtiden”

Kvinnorna har utsatts för olika typer av hot. Allt från hot om spridning av nakenbilder och att skvallra för pojkvännen till rena dödshot eller hot om våld. Vid flera tillfällen har kvinnorna tvingats godkänna köp på spelsidor. Han har även tagit lån i kvinnornas namn.

Vissa av brottsoffren har mått psykiskt dåligt eller haft funktionsnedsättningar.

– Det är väl ett symptom på samtiden. Man är ensam, man söker kärlek, det här är duktiga bedragare så det är lätt att bli lurad, säger Lars Andersson.

Lurade och slog sambon

De nitton brott som mannen nu åtalas för börjar med bedrägeri, utpressning och grov kvinnofridskränkning, brott som riktats mot hans egen sambo under åren 2013-2015. Sedan följer åtal gällande bedrägeri, och i vissa fall utpressning, mot ytterligare femton kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.