Foto: Thomas Sundberg/SVT

Befolkningsminskning bakom Kramfors pensionsskuld

Uppdaterad
Publicerad

Under lång tid har befolkningen minskat i Kramfors kommun. Samtidigt har kommunens åtagande att spara undan pension till sina anställda skapat ett skuldberg på drygt 600 miljoner. Pengar som ska börja betalas ut när de anställda går i pension.

37 615 kronor per invånare eller drygt 600 miljoner kronor, så stor är Kramfors kommuns pensionsskuld. Skulden har vuxit samtidigt som skatteintäkterna minskat med kommunens sjunkande invånarantal.

För att klara av pensionsåtagandet startade kommunen 2012 en pensionsstiftelse och genom att bland annat sälja det kommunala energibolaget har man satsat 119 miljoner kronor som med åren vuxit.

Val 2018 Kramfors

– Vi har haft en god utveckling så det är 50 miljoner plus sedan dess. Nu har vi 169 miljoner. Sen fungerar det så att man betalar löneskatten i förväg så man ska egentligen räkna upp det med ungefär 25 procent vilket blir drygt 200 miljoner, säger Stefan Billström som är avdelningschef över stöd och service.

Hänger på befolkningsunderlaget

Återstår då två tredjedelar av pensionsskulden. Enligt Billström kommer utbetalningarna att öka fram till mitten av 2020 men att det inte handlar om några dramatiska förändringar om nu inte befolkningen och därmed också skatteintäkterna, drastiskt minskar i kommunen.

– Jag tror inte att det kommer att ställa till jättestora problem för kommunen. Om det nu inte är så att befolkningsminskningen sätter otrolig fart, säger han.

Ska locka barnfamiljer

Samtidigt vill kommunen locka fler att bosätta sig i Kramfors. Målet är 20 000 invånare år 2031. Hur kommunen ska nå dit är inte klart än men en strategi håller som bäst på att formas.

– 2016 ökade befolkningen och vi trodde att trenden hade vänt men 2017 var det minus igen. Men nu har vi ju möjligheter till pendling till både Örnsköldsvik och Härnösand men framför allt är ju villapriserna i Kramfors relativt låga. Därför är vår förhoppning att fler barnfamiljer väljer att flytta hit som då kan pendla till sina arbeten om de nu inte arbetar i Kramfors, säger Gudrun Sjödin (S), kommunalråd i Kramfors kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Kramfors

Mer i ämnet