Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elma Högberg och Natalie Nordlund går på Bergsåkers skola och säger att de inte har råd att parkera sina A-traktorer. Hör dem i klippet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Bergsåkerselever blev av med gratisparkering: ”Absurt att betala 40 kronor om dagen”

Publicerad

På Bergsåkers skola i Sundsvall har elevernas gratisparkering tagits bort av skolledningen.

De är nu hänvisade till en betalparkering – där man behöver vara myndig för att använda appen.

Under flera år har en mindre grusplan i anslutning till högstadieskolan nyttjats av eleverna som kör A-traktorer och mopedbilar. Nu är det slut med det. Parkeringsalternativet för eleverna är nu en parkering som parkeringsbolaget Parkster administrerar, som kostar 40 kronor om dagen.

– Det är orimligt att eleverna ska betala 7 000 kronor per läsår, säger Isak Smedberg-Modén, ordförande i Bergsåkers skolas elevråd.

Flera föräldrar betalar

Parkeringsappen kräver att användaren ska ha fyllt 18 år, vilket gör att det blir elevernas föräldrar som får betala och parkera sina barns bilar vid skolan. En extra dyr kostnad i vissa fall.

– Mamma hade glömt att ta med sin telefon till jobbet en dag och kunde inte parkera åt mig. Det ledde till att jag fick en p-bot på 500 kronor istället, säger Elma Högberg, elev på Bergsåkers skola.

Kan inte alltid åka kollektivt

Det andra alternativet för eleverna att ta sig till och från skolan är med kollektivtrafiken, något eleverna inte är så pigga på.

– När man bor långt bort och bussen inte alltid kommer, speciellt vintertid då vill man ju kunna ta bilen, säger Natalie Nordlund, elev på Bergsåkers skola.

Rektor på Bergsåkers skola, Veronica Heller Nilsson säger att de har haft en dialog med elevrådet och skolans elever kring säkerhetsfrågan för att skapa förståelse. Foto: Privat

Så svarar skolans rektor

Skolans rektor Veronica Heller Nilsson avböjer filmad intervju när vi ringer, men svarar via mail:

”Utifrån ett elevsäkerhetsperspektiv tillåter vi inte någon parkering inom skolgårdsområdet. Grusplanen som finns på skolområdet är en skolidrottsplats och är inte avsedd för parkering. För att komma till grusplanen behöver eleverna köra genom bussfickan där skolbussarna släpper av och på skolans elever vilket utgör en stor säkerhetsrisk.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.