Berit Olsson har varit god man i trettio år och har under tre års tid försökt bli fri sitt uppdrag. Foto: Tiffany Lind/SVT

Berit har väntat tre år på att bli fri sitt uppdrag som god man

Uppdaterad
Publicerad

I 30 år har Berit Olsson i Sundsvall varit god man åt en person. De senaste tre åren har hon försökt att bli befriad från sitt uppdrag, utan framgång.

Berit Olsson, 78 år, har varit god man åt en och samma person sedan 1990. Hon har bland annat tagit hand om personens ekonomi, och med åren har hon kommit nära både huvudmannen och dennes anhöriga.

Men för tre år sedan kände Berit sig nöjd med uppdraget som god man och ville bli entledigad. Nåt som inte gick, vilket st.nu var först med att berätta.

– De sa att jag inte kunde sluta förrän de hade skaffat en annan, säger Berit Olsson.

Lagen sätter stopp

Än i dag väntar Berit på att bli entledigad. Hon har varit i kontakt med Överförmyndarnämnden i Sundsvall ett flertal gånger, och har även kontaktat Tingsrätten som tar beslut om förordnandet. Men båda instanserna hänvisar till Föräldrabalken, lagen som styr överförmyndare.

Enligt föräldrabalken får man som god man inte avsluta sitt uppdrag, förrän det finns en ersättare, om huvudmannen är i fortsatt behov av ett godmanskap.

Se klippet och hör Berit Olsson berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.