Therese Samuelsson Östlund, överförmyndarchef, uppger att det är svårt att rekrytera nya gode män. Foto: Privat/ TT

Överförmyndarnämnden: ”Rekryteringen är den stora utmaningen”

Publicerad

Berit Olsson har väntat i tre år på att bli entledigad som god man. Överförmyndarnämnden kommenterar inte enskilda uppdrag på grund av sekretess, men uppger att det råder stor brist på gode män i flera kommuner.

– Vi har en hög ambitionsnivå för att få igång rekryteringen. Så att vi även kan byta ut de som vill avsluta sitt uppdrag, säger Therese Samuelsson Östlund, överförmyndarchef.

Berit Olsson, 78 år, har hjälpt en och samma person i 30 år med bland annat ekonomin. För tre år sedan ville hon bli befriad från sitt uppdrag, men på grund av lagen och bristen på gode män, har hon än i dag inte blivit entledigad.

Varför Berit har fått vänta så länge vill inte Överförmyndarnämnden i Sundsvall kommentera på grund av sekretess.

Stor brist på gode män

Nämnden hänvisar till föräldrabalken, men uppger även att det råder brist på uppemot 150-200 gode män inom hela Överförmyndarnämnden Mitt, där både Ånge, Sundsvall, Timrå och Nordanstigs kommun ingår.

Therese Samuelsson Östlund är chef på överförmyndarkontoret i Sundsvall, och handlägger ärenden för Överförmyndarnämnden Mitt.

– Det ideella engagemanget har minskat, det säger även andra överförmyndare. Just rekryteringen är den stora utmaningen, säger Therese Samuelsson Östlund, chef för överförmyndarkontoret i Sundsvall.

”Viktigt samhällsuppdrag”

Överförmyndarnämnden Mitt jobbar hårt för att kunna rekrytera nya gode män för att möta den efterfrågan som finns. Både för att kunna ersätta redan befintliga godmanskap, och även för att tillsätta nya till personer som är i behov av det.

– Det kan göra jättestor skillnad om en enskild får hjälp av en god man. Godmanskapet är ett väldigt viktigt samhällsuppdrag, säger Therese Samuelsson Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.