Justitieombudsmannen Per Lennerbrant blir den som får uppdraget att granska Åklagarmyndigheten. Foto: Jessica Gow

Beskedet: JO granskar Swishlistan i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsförmiddagen kom beslutet att Justitieombudsmannen går vidare och granskar Åklagarmyndighetens i Sundsvalls hantering av den så kallade Swishlistan.

Efter flera anmälningar till Justitieombudsmannen (JO), har myndigheten nu bestämt sig för att gå vidare och granska den så kallade Swishlistan som spridit sig i Sundsvall. Det meddelar JO idag i ett pressmeddelande.

Det blir justitieombudsmannen Per Lennerbrant som leder granskningen av Åklagarmyndighetens hantering av uppgifter i samband med ett ärende som handlar om grovt narkotikabrott.

Swishlistan i Sundsvall

– Jag vill undersöka vilka överväganden som åklagaren gjorde och om grundläggande fri- och rättigheter respekterades, säger JO Per Lennerbrant i pressmeddelandet.

Det var i förundersökningen till utredningen om det stora tillslaget i Sundsvall som listan fanns med Swish-betalningar som är kopplad till en person som misstänktes för grovt narkotikabrott. När polisutredningen blev offentlig började listan med 100-tals namn att spridas.

Nu begär JO att Åklagarmyndigheten yttrar sig om åklagarens hantering av uppgifterna på listan och vad för avvägande som gjordes om varför namnen inte var maskade. Åklagarmyndigheten har fram till 18 december på sig att ge ett svar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter om den misstänkte narkotikaförsäljaren som har tagit emot swishbetalningar för miljonbelopp för misstänkt narkotikaförsäljningar som sedan blev den ökända swishlistan. Foto: polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet