Beslut: Ortopedi och rehab flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i eftermiddag om en nedläggning av akutortopedin i Sollefteå och en flytt av medicinrehab från Härnösand till Sundsvall.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västernorrland klubbade landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd beslutet strax efter klockan 16 i eftermiddag.

Det handlar om en nedläggning av all akut ortopedi i Sollefteå och en flytt av verksamheten till Örnsköldsviks sjukhus samt om en flytt av den rehabiliteringsmedicinska verksamheten från Härnösand till Sundsvall.

Krisen i Landstinget Västernorrland

(S) oeniga

När det gällde flytten av akutkirurgin från Sollefteå var majoriteten, där Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår, oenig.

Det var socialdemokraterna John Åberg, Sollefteå, och Susanne Lindahl, Junsele, som ville behålla den akutortopedin i Sollefteå. Det här innebar att de gick emot sitt eget parti i frågan.

– Det är inte så märkligt, vi är helt enkelt av en annan uppfattning när det gäller den här verksamheten, säger John Åberg.

Inga data

Alliansen presenterade ett eget förslag som i princip innebär en återremiss av båda ärendena. I grunden så anser allianspartierna att beslutsunderlaget är bristfälligt.

– Man har inte utrett de vidare konsekvenserna av vare sig ortopedin eller rehab, exempelvis finns det inga data om hur det här kommer att påverka primärvården och andra delar av sjukvården, säger Soledad Henriquez (KD).

Kostnadsminskning på 20 miljoner

En flytt av den medicinrehab ska enligt beräkningarna ge en kostnadsbesparing på tio miljoner kronor. Lika stor besparing räknar landstinget att en stängning av akut ortopedi i Sollefteå ger, totalt 20 miljoner alltså.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet