Besvärligt väglag i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Väglaget i Västernorrlands kustland är nu ”mycket besvärligt” snöfall och hårda vindar ställer till det i trafiken på många håll.

E4 från södra länsgränsen upp till Härnösand, väg 86 och E14 Sundsvall-Stöde lyser alla röda på Trafikverkets karta på torsdagsmorgonen.

Väglaget beskrivs som: lössnö, moddig vägbana och man varnar därför för snörök, snödrev, hårda vindar och risk för halka.

Snöoväder över Västernorrland

Vinden vid kusten kändes i ansiktet under morgontimmarna. Bremöns väderstation mätte vinden till 14 m/s med byhastigheter på 22 m/s. På Lungön var vindhastigheten 18 m/s men 22 m/s i byarna.

 – Man bör inte ge sig ut på vägarna om man inte behöver säger, SVT:s meteorolog.

Löransvägen i södra Njurunda på torsdagsmorgonen. Spårig men det går att ta sig fram. Foto: Håkan Alamaa, SVT

Vid sextiden på morgonen hade inga larm om allvarligare olyckor inkommit till SOS Alarm. En timme senare rapporterades att en långtradare blockerar ett körfält på E4 i norrgående riktning mellan Högsnäs och Antjärn söder om Härnösand.

Flyg inställda

Från Sundsvall Härnösands flygplats noteras att planen som skulle gått 06:35 och 09:40 till Bromma och Arlanda ställts in. Även från Örnsköldsviks flygplats har avgångar ställts in.

Bussar står stilla

Busstrafiken i länet påverkas också av ovädret. Dintur meddelade strax efter nio på morgonen att all kollektivtrafik i hela Västernorrlands län med buss – landsbygdstrafik, tätortstrafik och skolbuss är inställd.

Mer information finns på Din Turs hemsida.

All landsbygdstrafik med buss är inställd i Sundsvall. Stadstrafiken går men störningar kan förekomma. Foto: Christina Ryder, SVT

Tidningen uteblir

Allehanda.se berättar att all tidningsdistribution i Ångermanland ställs in. Det blir dubbla tidningar på fredag istället.

Ingen sophämtning

I Härnösand meddelar Hemab att all sophämtning ställts in på grund av extrem väderlek. Även MittSverige Vatten&Avfall meddelar att all sophämtning i Sundsvalls kommun är inställd under torsdagen.

Få elavbrott

Ingen av elbolagen Vattenfall, Eon eller Hemab rapporterar några större elavbrott tidigt på morgonen. Vid niotiden saknade drygt 500 hushåll i Kramfors el. 

Igår fattade Sundsvalls kommun beslut om att stänga alla skolor i kommunen.

Väderprognos

Prognosen för torsdagen förutspår att snöovädret fortsätter över södra Norrland, framförallt i Gävleborg och i Västernorrland. Det väntas mycket stora snömängder, som kan uppgå till 30-50 cm nysnö i östra Hälsingland, Medelpad och Ångermanland. Dessutom blir det blåsigt med frisk till tidvis hård ostlig eller nordostlig vind som kan ge problem med drivbildning och dålig sikt. Räkna med fortsatt halka på många håll och det blir svårt att ta sig fram på vägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet