Bevattningsförbud införs i Örnsköldsviks kommun

Publicerad

Örnsköldsviks kommun införde under torsdagen bevattningsförbud. Det berör alla med kommunalt vatten.

Bevattningsförbudet innebär att det inte längre är tillåtet att vattna gräsmattor, blommor eller liknande i trädgårdar med spridare eller vattenslang. Det är inte heller längre tillåtet att fylla sin pool eller bassäng eller byta sådant vatten med kommunalt vatten. Biltvätt är inte heller tillåten.

– Vattenförbrukningen är riktigt stor just nu och vattenverken får jobba hårt för att producera dricksvattnet. Några vattenverk är nära sin tekniska kapacitet, säger Kent Westerlund som är va-chef på Miljö och Vatten i Örnsköldsvik, Miva.

Kan ta slut på dricksvatten

Dricksvatten för normal vattenförbrukning i Örnsköldsvik får endast användas till personlig hygien, mat och dryck.

– Om vi inte vidtar några åtgärder, och den höga förbrukningen till följd av den extrema värmen och torkan fortsätter, finns en risk att vattenverken inte hinner producera tillräckligt med dricksvatten, säger Kent Westerlund.

O-Ringen påverkar

Under vecka 30 beräknas man att vattenförbrukningen kommer att öka när ytterligare 20 000 personer kommer på besök Örnsköldsviks kommun i samband med O-ringen. Det är ytterligare en viktig anledning till varför bevattningsförbudet införs.

Detta gäller vid bevattningsförbud

Visa
  • Bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Bevattning får ske med vattenkanna.
  • Bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
  • Att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • Högtryckstvätt för att exempelvis tvätta fasader, fordon med mera.
  • Biltvätt med vattenslang.

Källa: MIVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer