Länets bibliotek bedriver en tre månader lång kampanj mot rasismen.

Bibliotek mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Från första mars gör biblioteken i länet gemensam sak och driver en kampanj mot rasismen. Under tre månader möts besökare av boktips och sagostunder inom temat.

Ja Västernorrlänningar som besöker länets bibliotek möts numera av ett ställningstagande mot rasismen. Under tre månader ska biblioteken bland annat arrangera föredrag, ge tips om litteratur inom ämnet och använda böcker om utanförskap i barnens sagostunder.
– Det är en kampanj som riktar sig både inåt i organisationen och utåt mot de som besöker våra bibliotek. Vi vill själva sätta fingret på våra fördomar eftersom vi alla bär på dem, säger Bibliotekarien Lina Allard.

Biblioteken inte fria från rasism

Idén är hämtad från Gävleborgs län som drev en liknande kampanj i samband med valet i höstas och för personalen på Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik är det ett viktigt ställningstagande. För precis som i övriga samhället finns rasismen även på biblioteken. Det är inte ovanligt med rasistiska kommentarer från låntagare.
– Jag känner mig väldigt illa till mods när det händer. Naturligtvis ska man ju säga till. Men det kan vara svårt. Det känns som att det blir mycket lättare med kampanjen i ryggen. Vi har pratat igenom vad vi kan säga och känner ett stöd från våra kollegor. Man har alltid ett ansvar men det känns ännu mera nu, säger Lina Allard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer