Bildjournalist vid Mittuniversitetet kan få prestigefyllt pris

Uppdaterad
Publicerad

Linda M Thompson är nominerad till Hasselbladsstiftelsens Victor-stipendiet.

En student vid Mittuniversitetet har fått en av de allra finaste nomineringarna som finns inom fotokonsten. Hasselbaldstiftelsens prestigefyllda Victor stipendium. Och den som tilldelats nomineringen är en amerikanska – med rötterna i Höga kustens byar.

– Det är en stor ära. För mig skulle jag kunna sluta som fotograf nu. Att få ställa ut på Hasselblad Center är stort nog, säger Linda M Thompson till Mittnytt.

Det är uppåt värre på Mittuniversitetets internationella masterprogram i bildjournalistik.

En av avgångsstudenterna – Linda M Thomson – har i konkurrens med fem andra finalister – chans att vinna Hasselbladsstiftelsens Victor-stipendium.

Linda har sex år bakom sig som pressfotograf i USA innan hon började studierna på Mittuniversitetet.

Arbetet med fotoprojektet i byarna kring Ramvik, Veda och Utansjö har varit litet av att komma hem – till sina morföräldrar – men samtidigt inte.

– Jag är uppvuxen i USA men född i Sverige. Min mamma är från Härnösand och jag har varit många många sommrar i Sverige, säger Linda på nästintill perfekt svenska.

Förutom att Hasselbladstiftelsen står bakom ett av världens mest prestigefyllda pris i fotografi – the Hasselblad Award – så sysslar man även med forskning, utställningsverksamhet och olika stipendier.

Victor-stipendiet innebär sex månaders studier i Brooklyn New York.

– Det är fantastiskt, det är första gången som en student vid Mittuniversitetet nominerats. Det är ett stort interationellt och nationellt erkännande av Linda Thompson och hennes verk, samt kvaliteteten i utbildningen, avdelningen för medie- och kommunikationsvetenska och Mittuniversitetet, säger John Kimmich-Javier, professor och ämnesansvarig för bildjournalistik i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.