Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bill Gates om att satsa på gröna bränslen, under klimatmötet COP28.

Bill Gates miljardsatsar på grönt bränsle i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Microsoftgrundaren Bill Gates presenterade under fredagen en stor satsning på e-metanolprojektet Flagship One i Örnsköldsvik. Nyheten offentliggjordes vid en presskonferens på FN:s klimatmöte COP28 i Dubai där också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen närvarade.

Danska Ørsted, som är partner med Bill Gates-grundade Breakthrough Energy Catalyst, skriver i ett pressmeddelande att den amerikanske miljardären Bill Gates kommer att göra en miljardinvestering i Örnsköldsviks Flagship One.

– Bill Gates investerar 240 miljoner euro i ett par projekt och ett av dem är Flagship One. Samtidigt blir Breakthrough Energy Catalyst delägare med 15 procent i Flagship One, säger Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted.

Finansieringen syftar till att möjliggöra långsiktiga leveransavtal för Flagship One, vilket ska skapa en ny modell där sjöfartsindustrin kan köpa gröna bränslen för framtiden.

Färdigbyggt under 2025

Flagship One håller just nu på att byggas i Örnsköldsvik och förväntas, när det är färdigt 2025, att producera upp till 55 000 ton e-metanol per år, vilket skulle göra det till Europas största anläggning för produktion av grön bränsle.

Under COP28-mötet pratade också Bill Gates själv om varför man behöver bygga fler fabriker för gröna bränslen och ny teknologi.

Hör Bill Gates affärspartner i klippet här nedanför:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bill Gates affärsparter Sebastian Hald Buhl, Sverigechef för Ørsted om satsningen i Örnsköldsvik. SVT:s reporter passade också på att fråga om Bill Gates kommer till stan. Foto: TT/Ørsted

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.