Jägaren på bilden har ingenting med björnattacken att göra. Foto: TT/SVT

Jaktledaren: ”Det gick på en sekund”

Uppdaterad
Publicerad
Uttersjö jaktlag i Björna är fortfarande omskakade efter lördagens björnmöte då en jägare tvingades skjuta en 300 kilo tung björn i självförsvar.

Händelsen utreds av polis som redan under lördagen var på plats för att ta reda på vad som hänt. När SVT kommer i kontakt med jaktledaren för det berörda jaktlaget så berättar han om en dramatisk björnattack.

– Det gick på en sekund, säger jaktledaren Jörgen Seising.

Sikten var dålig

Det var vid tiotiden på förmiddagen som händelsen inträffade. En av jaktlagets hundar hade gett skall när hundföraren smög fram för att se om hunden hade fått korn på en älg. Det var tätvuxet och snårigt. Sikten var dålig.

Björnattacken skedde sedan på ett ögonblick. En 300 kilo tung björn kom utrusande ur snåret och hundföraren fick slänga upp vapnet och skjuta.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Jörgen Seijsing vill i övrigt inte kommentera händelsen eftersom den utreds av polis, men han säger att man sett björnspillning i området tidigare.

– Vi har kunnat se att det finns mer björn i skogen men några björnmöten av det här slaget har vi inte haft tidigare. Det var obehagligt, säger han.

Länge sedan sist

Karin Saltin är jakthandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrland. Hon säger att det var länge sedan något liknande hände i länet.

– Sedan 2004 har det skett fyra attacker, säger hon.

Den inventering av björn som gjorts i länet visar på en växande björnstam. I år hade länet en tilldelning på 42 djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer